Hírek

VaMaDiSz – karrieriroda

Felmérés elemzése – 2018.

A VaMaDiSz karrierirodája és karrier-tanácsadó programja 2015-ben indult el Újvidéken a BGA Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma állandó támogatásainak köszönhetően. A program évről-évre egyre jobban kiteljesedik és hamarosan készen állunk arra, hogy teljes kapacitással megvalósítsuk az elképzeléseinket. Az idei évben már több továbbképzést szerveztünk és számos pályaválasztási-, karrier-tanácsadó napot tartottunk.

Mielőtt lezárul az idei év, szerettük volna hallani a ti véleményeteket, visszajelzéseiteket és igényeiteket is. A „karrierirodás” felmérésünkre szeptember – november folyamán került sor online felületen és kérdőívek formájában is. A dupla válaszadás kizárása miatt email címet kértünk a kitöltőktől, így mindenki csak egyszer tudta kitölteni a tesztet. A kérdőívre összesen 172 válasz érkezett.

A kérdőív előtt rövid összefoglalóban leírtuk miről szól a karrieriroda.

Első kérdésünk: „Hasznosnak találtad-e egy karrieriroda megnyitását és programjait?”

Válaszlehetőségek és százalékos válaszarány:

 1. Igen és érdekele is. – 76,75%
 2. Igen, de engem nem érdekel. – 23,25%
 3. Nem. – 0,00%

Mivel egyetlen egy „Nem” válasz sem érkezett és a beérkezett válaszok háromnegyedét érdekeli is a program, levonhatjuk a következtetést, h

ogy érdemes Újvidéken karrier tanácsadó irodát működtetni.

Második kérdésünk: „Melyik szolgáltatásokat használnád ki a jövőben? (több is jelölhető)”

Válaszlehetőségek és százalékos válaszarány:

A könnyebb olvashatóság kedvéért csökkenő sorrendben tüntetjük fel a válaszokat.

 1. Gyakorlatszerzési lehetőségek
 2. Tréningek
 3. Pályázatíró tanfolyam
 4. Önéletrajzíró tanfolyam
 5. Pszichológiai tanácsadás, karrierteszt
 6. Grafológia
 7. Praktikai tanácsadás
 8. Coaching

Összesen 563 szavazatot kaptunk erre a kérdésre, ami átlagolva minden kitöltő legalább 3 kategóriában érdekelt. Ha pedig csak azokat nézzük, akik azt is jelölték, hogy érdekli őket, akkor ez a szám 4re emelkedik. A Coaching elég alacsony szavazatát (a többihez viszonyítva), betudhatjuk annak, hogy még nem annyira ismert tevékenység.

Harmadik: Ezek után, minden egyes kategóriát 1-5tös szavazattal kellett értékelni. Értelemszerűen az 1 a egyáltalán nem érdekes és nem hasznos az 5 pedig az teljes mértékben érdekes és hasznos.

Ezek az osztályzatok átlagolva :

 1. Gyakorlatszerzési lehetőségek – 4,89
 2. Tréningek – 4,7
 3. Pályázatíró tanfolyam – 4,75
 4. Önéletrajzíró tanfolyam – 4,5
 5. Pszichológiai tanácsadás, karrierteszt – 4,3
 6. Grafológia – 4,4
 7. Praktikai tanácsadás – 4,3
 8. Coaching – 4,2

Amint látszik is minden eredmény magasabb mint 4, de a 4,5 feletti átlagok kivételesen jónak mondhatóak.

Fontos megemlíteni, hogy egyetlenegy kategória sem kapott 1-es szavazatott, valamint, hogy az átlagok átlaga 4,505 ami szintén kiemelkedően magas.

Tréningek kategória 85 szavazatott kapott, viszont fontos tudni, hogy több tréningről is van szó, ezért ezeket is megkérdeztük.

 1. pályatervezés és állásszerzési ismeretek – 40
 2. szakmai gyakorlatra való felkészülés – 52
 3. kommunikációs tréning – 58
 4. személyes PR tréning – 25
 5. illem, protokoll, stíluskommunikáció -35
 6. projektmenedzsment – 38

Ezt a kérdést csak az kapta meg, aki előzőekben a tréningek-et kipipázta. Magasan a kommunikációs tréning a legnépszerűbb viszont, ha megint nézzük akkor 85 ember 248 szavazatot adott le, ami egy emberre 3 különböző tréninget jelent.

Összesítve az eddigieket, kijelenthetjük, hogy érdemes működtetni a karrierirodát.

Nézzük az egyéb tényezőket:

A kitöltők 64% férfi és 36% volt .

A kitöltők átlagéletkora 20,4-re jött ki, viszont jobban szétbontva a kitöltők 90% 17-23 év közé esik.

Utoljára még felmértük, hogy a kitöltők vettek-e már részt hasonló programokon és megdöbbentő 72% NEM választ kaptunk, amiből arra következtethetünk, hogy szükség van a Karrierirodára, ugyanis az újvidéken tanuló fiataloknak nincs lehetőségük máshol hasonló programokra.

Ismered-e a VaMaDiSz-t, mi a véleményed róla?

A kutatást kibővítettük egy általános felméréssel is, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az általános vélemény a diákszervezetről.

Mivel névtelenül folyt le a kutatás, ezért bízunk abban, hogy a pozitív válaszok nem köthető ahhoz, hogy nem meri valaki bevállalni a véleményét névvel. (Papírt töltöttek ki, amit nem VaMaDiSz-es aktivistáknak adtak át).

 1. Az első kérdés a „Honnan ismerem a VaMaDiSzt?” Itt egyértelmű válaszokat kaptunk, ami szépen leolvasható a diagrammról:
 
2.Második kérdésünk a „Mi a véleményem róla” volt. Amiket a pozitiv vélemény,a semleges, a negatív és a nem ismerem eléggé kategóriákba soroltuk.
Leggyakoribb az volt, hogy szeretik a bulijainkat, valamint, hogybüszkék a Jogi Karral folytatott perrel való kitartásunkat. Sokszor fordult elő a „sok jót tesznek a fiatalokért” kifejezés. Negatív véleménynek vettem egy olyan választ, aki csak azt tudta írni, hogy „minek csináljátok ezt?”.